Een witte kentekenplaat dient gebruikt te worden op de aanhanger, fietsendrager, vouwwagen of ander voorwerp dat het zicht op de achterste kentekenplaat van de auto ontneemt. Wat zijn nu precies de eisen waar zo'n witte nummerplaat aan moet voldoen?
- Een witte kentekenplaat is een aluminium plaat, waarin letters en cijfers geperst worden. Deze mag alleen gemaakt worden door een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant.
- Je mag de kentekenplaat niet zelf maken, van bijvoorbeeld karton. De boete voor dit vergrijp bedraagt maar liefst €140,-.
- Boven het tweede streepje op de kentekenplaat dient de fabrikantsstempel te staan. Deze stempel wordt er met behulp van een slagpers ingeslagen. Op die manier kun je precies zien welk bedrijf de witte kentekenplaat gefabriceerd is. Deze stempel is een vereiste om op de openbare weg op te mogen.
- Aanhangers met een maximum van 750 kg mogen een witte nummerplaat voeren. Komt je aanhanger boven dit gewicht uit? Dan dient deze officieel gekeurd te worden en te worden voorzien van een gele euro kentekenplaat. Deze kentekenplaten hebben dan een lamineercode links onder in de kentekenplaat. Deze unieke code wordt in combinatie met je kenteken geregistreerd door het RDW. Witte kentekenplaten worden niet geregistreerd. Deze borden kun je dan ook oneindig veel bestellen.
- Op de witte kentekenplaat mag GEEN blauwe NL sticker zitten. Deze worden via diverse webshops wel aangeboden, maar wettelijk gezien zijn deze kentekenplaten verboden.
- Wanneer je naar het buitenland gaat met bijvoorbeeld je aanhanger dien je ook een witte NL sticker te plakken op de achterkant van je aanhanger. Op die manier weet men in het buitenland ook dat je uit Nederland komt.
- Wil je een witte nummerplaat bestellen? Deze kun je alleen afhalen op onze locatie in Gemert, op vertoon van je ID en kentekencard.