Witte kentekenplaat

Let op: Witte kentekenplaten mogen niet verstuurd worden en kunnen enkel worden afgehaald op onze locatie in Gemert. Neemt u dan ook uw ID-bewijs en kentekenbewijs mee? Zodoende kunnen we altijd controleren of het voertuig aan u toebehoort.

Wanneer je een fietsendrager of aanhanger hebt met een maximaal gewicht van 750 kilogram ben je verplicht om een goedgekeurde witte kentekenplaat te laten maken. Dit gewicht bestaat uit de lege aanhanger en het maximale laadvermogen van de aanhanger. Voorwerpen die het zicht op het kenteken belemmeren moeten ook een witte kentekenplaat voeren. Het bekendste voorbeeld hiervan is de fietsendrager achter op je auto. 

Wanneer je aanhanger inclusief maximaal laadvermogen meer dan 750 kilogram weegt, dien je een officiële euro gele kentekenplaat te nemen. Deze kentekenplaten kun je niet online bij ons bestellen, maar zijn wel op onze locatie af te halen.

Een witte kentekenplaat moet voorzien zijn van een fabrikantsstempel boven het rechterstreepje op de kentekenplaat. Alleen RDW-erkende fabrikanten mogen witte nummerplaten drukken en verkopen. KentekenplaatOnline.nl is een erkend RDW bedrijf, waardoor wij gerechtigd zijn om deze witte nummerplaten te produceren. Je bent dan te allen tijden verzekerd dat je met een legale witte nummerplaat rondrijdt, zonder het risico te lopen dat je een boete krijgt. De boete bedraagt maar liefst €140,- wanneer je zonder witte kentekenplaat rijdt of met een niet-goedgekeurde witte nummerplaat. Ook mag er geen blauw NL logo aan de linkerzijde op je witte kentekenplaat staan. Dit is bij wet verboden. Er zit geen maximum aan het aantal te bestellen witte kentekenplaten. Deze worden namelijk niet officieel geregistreerd zoals bijvoorbeeld euro gele kentekenplaten.

Een goedgekeurde witte nummerplaat herken je aan de fabrikantsstempel boven het rechterstreepje op de nummerplaat. Anders dan een euro gele kentekenplaat voor de auto zit er op een wit nummerbord geen lamineercode, omdat deze niet geregistreerd staan bij de RDW.

witte kentekenplaat op fietsendrager

Formaat witte nummerplaat

Het formaat van de witte kentekenplaat is 52x11 cm. Dit is ook het standaard formaat wat op de auto zit. Ook is het formaat 34x21 cm mogelijk. Helaas kunnen wij dit type kentekenplaat niet produceren met onze pers. Voor aanhangers van motoren bestaan nog kleinere witte kentekenplaten. Dit betreft het formaat 21x14 cm, welke we ook niet zelf kunnen maken. Er zijn zelfs ook aparte witte bordjes voor aanhangers van scooters. De afmetingen hiervan zijn 10x17,5 cm of 14,5x12,5 cm.  Al onze witte kentekenplaten hebben dus een grootte van 52x11 cm.

Witte NL sticker in combinatie met witte kentekenplaat

Wanneer je met een aanhanger of fietsendrager in het buitenland rijdt is de kentekenplaat aan de achterzijde van de auto niet te zien. Dat is de reden dat je een witte kentekenplaat op een zichtbelemmerend voorwerp dient te plaatsen. Echter, in het buitenland is dan niet te zien dat de auto uit Nederland komt. Immers, alleen de witte kentekenplaat aan de achterzijde is zichtbaar. Om die reden is het verplicht om in het buitenland een witte NL sticker op de aanhanger of fietsendrager te plakken. In dat geval weet men in het buitenland dat je met een Nederlandse auto rijdt. Wanneer niet duidelijk is dat een auto uit Nederland komt dient er dus altijd een NL aanduiding te zijn. Deze witte NL stickers zijn bij KentekenplaatOnline.nl eenvoudig in combinatie met een witte nummerplaat te bestellen.

Witte nummerplaat als tijdelijk kenteken

Er zijn ook situaties wanneer u een witte kentekenplaat voor een ander doeleinde kunt gebruiken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een auto wilt exporteren naar het buitenland. In dat geval kunt u een uitvoerkentekenplaat of exportkentekenplaat aanvragen. Deze nummerplaat is 14 dagen geldig en kunt u eventueel zelf maken. Voorwaarde is wel dat de kentekenplaat dan altijd goed leesbaar moet zijn. Uiteraard kunt u zo'n kentekenplaat ook bij een kentekenplaatfabrikant bestellen.

Transito kentekenplaten hebben nog geen Nederlands kenteken gehad. Hiervan is sprake wanneer je een auto via Nederland naar een ander land exporteert. Ook deze kentekenplaat moet dan wit zijn. Deze kentekenplaten beginnen met een cijfer, gevolgd door 2 letters, een streepje, 1 letter en eindigen met 2 cijfers. (1MJ-F62).

Auto's worden ook vaak geïmporteerd, welke gekeurd moeten worden bij een RDW keuringsstation. Deze auto's beschikken dan nog niet over een kenteken. Met een witte eendagskentekenplaat mag je dan voor één dag met die kentekenplaat naar het keuringsstation rijden. Deze tijdelijke kentekenplaat kun je aanvragen bij het RDW. Deze witte eendagskentekenplaten kun je dan bij ons laten maken.

Wat kost een witte kentekenplaat?

De kosten van een witte kentekenplaat liggen doorgaans zo rond de €9,-. Bij KentekenplaatOnline.nl betaal je €7,95 voor een witte nummerplaat.


rdw erkende kentekenplaatfabrikant

Nederland is een land waar efficiëntie en ordelijkheid hoog in het vaandel staan. Een goed voorbeeld hiervan is de witte kentekenplaat die je op bijna alle auto's in het land ziet. Deze eenvoudige, maar belangrijke accessoire speelt een cruciale rol in het verkeer en heeft een interessante geschiedenis en betekenis. In dit blog gaan we dieper in op de witte kentekenplaat in Nederland.

De Oorsprong van de Witte Kentekenplaat

De witte kentekenplaat zoals we die vandaag kennen, heeft zijn oorsprong in de jaren '50 van de twintigste eeuw. Tot die tijd werden kentekenplaten in Nederland uitgevoerd in verschillende kleuren, afhankelijk van het type voertuig. Zo hadden personenauto's blauwe platen, terwijl vrachtwagens en bestelwagens gele platen hadden. Dit systeem was niet alleen verwarrend, maar maakte het ook moeilijk om voertuigen te identificeren.

In 1951 besloot de Nederlandse overheid om een uniform systeem in te voeren, waarbij alle motorvoertuigen voorzien zouden worden van witte kentekenplaten met zwarte letters en cijfers. Dit zorgde voor duidelijkheid en maakte het gemakkelijker om voertuigen te herkennen en controleren. Sindsdien is de witte kentekenplaat een kenmerkend onderdeel van de Nederlandse wegen geworden.

Het Ontwerp van de Witte Kentekenplaat

Het ontwerp van de Nederlandse witte kentekenplaat is simpel maar doeltreffend. De plaat is rechthoekig van vorm en heeft een witte achtergrond met zwarte letters en cijfers. De combinatie van zwart op wit zorgt voor een hoog contrast en goede leesbaarheid, zelfs op grote afstand. De letters en cijfers op de plaat zijn in een vast lettertype en formaat, wat de uniformiteit versterkt.

Naast de standaard witte kentekenplaat voor personenauto's en motorfietsen, zijn er ook varianten voor speciale voertuigen zoals taxi's en vrachtwagens. Deze hebben vaak aanvullende informatie zoals een taxinummer of een uniek identificatienummer voor het voertuig.

Kentekenplaten en Identificatie

De witte kentekenplaat is veel meer dan alleen een decoratief accessoire op een voertuig. Het speelt een essentiële rol in het identificeren van auto's en het handhaven van de verkeersregels. Politieagenten, verkeershandhavers en zelfs beveiligingscamera's vertrouwen op de informatie op kentekenplaten om voertuigen te identificeren en overtredingen op te sporen.

Bovendien wordt het kenteken van een auto vaak gebruikt voor administratieve doeleinden, zoals het bijhouden van eigendom en het innen van belastingen en boetes. Het is dan ook van groot belang dat kentekenplaten duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn.

Toekomstige Ontwikkelingen

Hoewel de witte kentekenplaat in Nederland al decennia lang gebruikt wordt en een stabiel ontwerp heeft, zijn er altijd mogelijkheden voor toekomstige ontwikkelingen. Met de opkomst van nieuwe technologieën zoals slimme kentekenplaten met LED-verlichting en elektronische chips, kunnen kentekenplaten in de toekomst meer functionaliteit krijgen.

Concluderend is de witte kentekenplaat in Nederland veel meer dan alleen een nummerbord. Het is een symbool van orde, efficiëntie en verkeersveiligheid. Het uniforme ontwerp zorgt voor duidelijkheid op de weg en helpt bij het handhaven van de wet. Dus de volgende keer dat je een Nederlandse auto ziet met een witte kentekenplaat, besef dan dat het veel meer is dan alleen een stukje metaal; het is een belangrijk onderdeel van ons verkeerssysteem.