Kentekenplaat & Boetes

Er zijn veel overtredingen met bijbehorende boetes die je kunt begaan met betrekking tot het gebruik van je kentekenplaat. Wanneer je bijvoorbeeld zonder kentekenplaat rijdt, of maar met slechts één kentekenplaat.

De boete voor het niet rijden met een geldige kentekenplaat bedraagt €150,-. Je mag dan ook niet je weg verder vervolgen, maar moet direct zorgen voor een goedgekeurde kentekenplaat.

De kentekenplaat op je auto of aanhanger moet ten alle tijden goed zichtbaar zijn. In het buitenland kun je hoge boetes krijgen wanneer je kentekenplaat door modder of sneeuw niet goed leesbaar is. Je dient de nummerplaat dan ter plekke schoon te maken. Lukt dit niet, dan mag je in bepaalde landen niet eens meer verder rijden met je auto. Een kentekenplaat moet vanaf 40 meter goed leesbaar zijn.

Dat geldt ook voor de witte kentekenplaat op je aanhanger of fietsendrager. Deze mag je niet zelf maken van bijvoorbeeld karton. De boete voor het niet voeren van een officieel goedgekeurde witte nummerplaat bedraagt €150,-. Ook mag de witte kentekenplaat geen blauw NL logo bevatten zoals je op de auto ziet. De kentekenplaat moet in zijn geheel wit zijn. Wanneer je naar het buitenland gaat dien je ook een witte NL sticker op je aanhanger te plakken.

Het kan voorkomen dat je per ongeluk je kentekencard vergeten bent. De boete voor het niet laten kunnen tonen van je kentekencard bedraagt in Nederland €45,-.