Waarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel?

In de meeste landen zijn de kentekenplaten wit van kleur. Wij hebben echter in Nederland vanaf 1975 een gele kleur voor onze kentekenplaat.

De reden hiervoor is vrij simpel. Onderzoek heeft uitgewezen dat de combinatie van reflecterend geel, met zwarte letters, het beste te zien is in het donker. In dit geval is het dus een duidelijke veiligheidskwestie. Voor 1975 was in ons de donkerblauwe oldtimer kentekenplaat de dominante kleur. Vanaf 1975 kon je vrijwillig gele kentekenplaten krijgen. In 1978 werd de donkerblauwe kentekenplaat niet meer gebruikt en werd definitief overgegaan op de gele kentekenplaat.

Naast geel is wit ook een kleur die goed zichtbaar is en daarmee ook veilig is in het verkeer. De meeste landen in Europa (België, Duitsland, Italië, Oekraine, Spanje, Oostenrijk) gebruiken ook allemaal witte kentekenplaten in het verkeer.

De witte kentekenplaat kleur komt in onderzoeken dus ook naar voren als een veilige optie. Waarom heeft Nederland dan niet gekozen voor wit, net als bijna alle andere landen in Europa? Een nadeel van de witte kleur die uit het onderzoek naar voren kwam is dat het zorgt voor overbelichting wanneer je met je koplampen schijnt. De RDW beoordeelde dit destijds als te gevaarlijk, waardoor we de keuze hebben gemaakt voor de gele kentekenplaat. En daar rijden we nu nog steeds mee rond!

Wil je een euro gele kentekenplaat bestellen? KentekenplaatOnline.nl is een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant en mag alle officiële nummerplaten maken. Deze mogen alleen bij onze locatie in Gemert worden afgehaald.


nederlandse euro kentekenplaat