Wat is een lamineercode op een kentekenplaat?

Een lamineercode is een 10-cijferig nummer dat links onder in de kentekenplaat is (voor)gedrukt. Deze lamineercode staan in de euro gele Nederlandse kentekenplaten.

Wat betekenen de cijfers in de lamineercode eigenlijk precies:

- Het eerste cijfer geeft het identificatienummer van de lamineerder weer.

- Het tweede en derde cijfer van de lamineercode zijn een aanduiding van het jaartal.

- De laatste zeven cijfers geven het volgnummer van de blanco euro kentekenplaat aan.

De RDW heeft met de introductie van deze lamineercode de controle op de afgifte van de kentekenplaten flink verbeterd. Vroeger werden kentekenplaten zonder enige controle uitgegeven en gemaakt. Hierdoor kon je in de praktijk een lukraak kenteken bestellen en hier vervolgens mee tanken zonder te betalen.

Nu mogen er maximaal twee kentekenplaten worden gemaakt per kenteken. Deze worden in combinatie met de lamineercode geregistreerd. Hierdoor is de kans op fraude aanzienlijk verkleind.

Deze kentekenplaten met lamineercode mogen uiteraard alleen door een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant gemaakt worden. Je kunt deze nummerborden bij ons ook bestellen en afhalen.

De lamineercode staat overigens alleen in de Nederlandse euro kentekenplaten. Op de witte kentekenplaten, handelaarskenteken, oldtimer kentekenplaten en taxi kentekenplaten staat geen lamineercode vermeld.

Wil je een kentekenplaat bestellen? Je kunt de witte, gele, blauwe, groene en donkerblauwe kentekenplaten op vertoon van je ID en kentekencard  altijd bij ons komen afhalen op onze locatie in Gemert.


lamineercode kentekenplaat