Welke kentekenplaat moet er op een fietsendrager?

Kentekenplaat fietsendrager

Welke kentekenplaat moet er eigenlijk op een fietsendrager? Dat is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel erg simpel. Op een fietsendrager moet een witte kentekenplaat geplaatst worden.

Sinds 2000 dienen er op fietsendragers, aanhangers en vouwwagens witte nummerplaten gevoerd te worden. Het gaat hierbij om aanhangsels die het zicht op de achterste kentekenplaat belemmeren. Om toch te kunnen bepalen wat het kenteken van de auto is heeft men destijds besloten om een witte kentekenplaat te verplichten op deze zichtbelemmerende aanhangsels.

Het nummerbord op de fietsendrager moet geheel wit zijn en mag geen blauwe euro sticker bevatten. Deze kom je nog wel eens ooit tegen onderweg. Wanneer je toch een witte kentekenplaat met blauwe NL sticker voert, heb je kans op een boete of waarschuwing.

kentekenplaat fietsendrager

Waar kun je deze kentekenplaat bestellen?

Een nummerplaat voor de fietsendrager kun je bestellen bij een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Boven het tweede streepje van het kenteken wordt door deze fabrikant een fabrikantstempel gedrukt, waardoor altijd kan worden nagegaan welke fabrikant de kentekenplaat heeft geproduceerd.

KentekenplaatOnline.nl is sinds september 2022 een erkende fabrikant voor kentekenplaten en mag deze witte kentekenplaten voor de fietsendrager voor je maken!

Witte NL sticker op de fietsendrager

Omdat door een fietsendrager of aanhanger de achterste kentekenplaat niet goed is te zien, is het onduidelijk uit welk land de desbetreffende auto komt. Immers, er zit alleen een witte nummerplaat op, zonder verdere landcodes. Daarom is het nodig om op de fietsendrager een witte NL sticker te plakken, zodat het voor iedereen duidelijk wordt dat de auto een Nederlandse is.