Wanneer mag je een oldtimer kentekenplaat gebruiken?

Voor 1975 was het in Nederland verplicht om een donkerblauwe kentekenplaat te voeren. Deze kentekenplaten kennen we nu als oldtimer kentekenplaten. In 1975 kon je vrijwillig overstappen op de gele kentekenplaat, waarna in 1978 definitief afscheid genomen werd van de donkerblauwe kentekenplaat en werd overgegaan op de gele variant. De reden waarom er werd overgegaan naar de gele kentekenplaat heeft te maken met de veiligheid; de donkerblauwe platen zijn in het donker minder goed zichtbaar dan de gele reflecterende nummerborden.

Wanneer mag je nu nog rijden met een donkerblauwe oldtimer kentekenplaat? Er moet dan aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan:

  • De auto moet een bouwjaar hebben van vóór 1 januari 1978.
  • Het kenteken van de auto moet bestaan uit een combinatie van 2 letters en 4 cijfers. (bijvoorbeeld 67-JV-29)

Als het kenteken van je niet uit een combinatie van 4 cijfers en 2 letters bestaat moet je een omwisseling van kenteken aanvragen bij de RDW. Je moet dan onder andere aantonen dat je auto van voor het jaar 1978 is.

Je ziet vaak dat bepaalde geïmporteerde Amerikaanse auto's ook oldtimer kentekenplaten hebben. Deze zijn dan ook van voor 1978 en hebben een nieuw kenteken gekregen wat nog niet voor 1978 in gebruik was (bijvoorbeeld PM-19-37). Hiermee wordt er wel voldaan aan de eis van 2 letters en 4 cijfers.

Wil je een oldtimer kentekenplaat bestellen? Geen probleem bij ons! We zijn als kentekenplaatfabrikant bevoegd om alle nummerborden te maken. Deze kentekenplaten zijn alleen af te halen op onze locatie in Gemert.

donkerblauwe oldtimer kentekenplaat