Wat kost een kentekenplaat?

De prijs van een kentekenplaat kan per bedrijf behoorlijk verschillen. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat er natuurlijk veel verschillende soorten kentekenplaten zijn. We zullen de prijzen per type kentekenplaat eens onder de loep gaan nemen.

Nederlandse euro kentekenplaat

De prijs van een normale Nederlandse euro kentekenplaat die je ook op de auto ziet, ligt meestal tussen de €19,- en €25,-. Deze nummerplaat wordt doorgaans wat hoger geprijsd dan bijvoorbeeld een witte kentekenplaat. De belangrijkste reden hiervoor is dat er meer administratieve handelingen moeten worden verricht bij de afgifte van een Nederlandse euro kentekenplaat. De kentekenplaten die zijn afgegeven moeten worden geregistreerd via GAIK, het ID-bewijs moet worden gecontroleerd en ingevoerd worden, alsook de lamineercode van de kentekenplaten. De prijs van een Nederlandse kentekenplaat is bij ons €22,95.

Witte kentekenplaat

De prijs van een kentekenplaat voor de aanhanger of fietsendrager ligt zo rond de €9. De witte nummerborden worden niet officieel geregistreerd, waardoor er geen administratieve handelingen aan verbonden zijn, anders dan bij de Nederlandse euro kentekenplaat. De prijs bij KentekenplaatOnline.nl is momenteel €7,95 voor een witte kentekenplaat.

Taxikentekenplaat/Handelaarskentekenplaat

Taxi- en handelaarskentekenplaten kosten ongeveer €19. Net als bij de Nederlandse euro kentekenplaten zijn de handelingskosten wat hoger, zodat de prijs voor deze nummerplaten ook wat hoger uitvalt.

Scooter/Brommer kentekenplaat

De kleine scooter en brommer plaatjes vereisen ook de nodige administratieve handelingen. Daarnaast kunnen erkende kentekenplaatfabrikanten deze plaatjes vaak zelf niet maken, omdat ze een andere mal en persmatrijzenset moeten gebruiken om deze kentekenplaten te kunnen produceren. Vaak worden deze plaatjes dan besteld bij een ander bedrijf. Gevolg hiervan is dat de kosten van deze plaatjes voor de consument ook omhoog schieten. De prijs voor een scooter- of brommerplaatje is dan ook ongeveer €30,-.

Oldtimer kentekenplaat

De prijs van donkerblauwe kentekenplaten voor oldtimers (alle auto's van voor bouwjaar 1978) ligt net als voor de taxi- en handelaars kentekenplaten op ongeveer €15.

Kentekenplaten met opgelegde/luxe letters

Speciale aandacht in deze categorie verdienen de luxe kentekenplaten (opgelegde letters). Dit zijn kentekenplaten waarbij de letters en cijfers niet geperst worden, maar met behulp van plastic tekens voorzien worden. Dit geeft voor veel mensen een wat chiquere uitstraling aan de auto. Omdat het maken van deze luxe nummerplaten een arbeidsintensieve bezigheid is, ligt de prijs van deze opgelegde nummerborden vaak €10 hoger per stuk. Voor een setje Nederlandse euro kentekenplaten met opgelegde letters betaal je dan ook snel al tussen de €50 en €60.

Het loont de moeite om van te voren goed uit te zoeken wat de verschillende kentekenplaatfabrikanten vragen voor de kentekenplaten. De prijzen kunnen onderling enorm van elkaar verschillen.