Wat is een eendagskentekenplaat?

Een eendagskentekenplaat is een witte kentekenplaat die je slechts voor één dag mag gebruiken. Het gaat hierbij om auto's die geen Nederlands kenteken hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een auto importeert uit het buitenland beschikt deze nog niet meteen over een kenteken en moet deze eerst gekeurd worden bij een RDW keuringsstation.

Je kunt er ook voor kiezen om met een autoambulance je nieuwe auto te vervoeren naar het keuringsstation. In dat geval heb je uiteraard geen eendagskentekenplaten nodig.

Wat zijn nu precies de voorwaarden voor het gebruik van een eendagskentekenplaat?

 • De eendagskentekenplaten zijn alleen geldig op de dag waarop je auto gekeurd wordt. Let erop dat je de eendagskentekenplaten op tijd bestelt, zodat je niet in de problemen komt op de dag van de keuring. Zonder keuringsafspraak kun je dus ook geen eendagskentekenplaat aanvragen bij de RDW.
 • De witte nummerplaten zijn alleen geldig binnen Nederland. Haal je de auto uit het buitenland? Bekijk dan allereerst goed wat de voorwaarden en regels zijn omtrent het vervoer van je geïmporteerde voertuig in het desbetreffende land en laat je niet verrassen.
 • Een eendagskentekenplaat is alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak. Het nummerbord is dan ook alleen te gebruiken op de dag van de keuring.
 • Je mag de kentekenplaat zelf maken van karton. Het kenteken moet ten alle tijden goed leesbaar zijn (ook in de regen). Uiteraard kun je de eendagskentekenplaten ook laten maken door een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant.
 • Wanneer je naar het keuringsstation (en terug) rijdt moet je auto verzekerd zijn.

Hieronder kun je een eendagskentekenplaat bij ons bestellen!

Eendagskentekenplaat

Bestel

✅ Eendagskentekenplaat voor vervoer naar het keuringsstation.

✅ Voor 15:00 uur besteld = volgende werkdag in huis.

✅ RDW erkend

✅ Al 14 jaar lang betrouwbare koploper.

✅ 5% Korting met de code KENTEKENPLAAT

✅ Hoge Reviews (9/10 uit 874 geverifieerde beoordelingen)

✅ Liever achteraf betalen? Geen probleem bij ons!

 Bij besteding vanaf €40,- is de verzending gratis.

Eendagskenteken: De Tijdelijke Nummerplaat voor Noodzakelijk Vervoer

In Nederland is mobiliteit van essentieel belang. Of je nu een nieuwe auto koopt, een tweedehands voertuig wilt verkopen, of een voertuig tijdelijk wilt gebruiken voor bijvoorbeeld reparaties of transport, het hebben van een geldige kentekencard is een vereiste. Maar wat als je slechts voor één dag een kentekenplaat nodig hebt? Hier komt het "eendagskenteken" om de hoek kijken. In dit blog gaan we dieper in op wat een eendagskenteken is, hoe je het kunt verkrijgen en waarom het zo handig kan zijn.

Wat is een eendagskenteken?

Een eendagskenteken, ook wel bekend als een "tijdelijke kentekenplaat" of "1-dagskenteken," is een speciaal type kentekenplaat dat wordt uitgegeven voor slechts één dag. Het wordt gebruikt in situaties waarin een voertuig tijdelijk de openbare weg op moet, maar waarvoor geen permanente registratie nodig is. Dit kan voorkomen in verschillende situaties, zoals:

 1. Verkoop van een voertuig: Als je je auto, motorfiets of ander voertuig verkoopt, kan de koper een eendagskenteken aanvragen om het voertuig naar huis te rijden voordat hij het op zijn eigen naam registreert.

 2. Reparaties of onderhoud: Als je voertuig bij de garage is voor reparaties of onderhoud en je moet het ophalen, kan een eendagskenteken je helpen om legaal over de weg te rijden.

 3. Import of export: Bij het importeren of exporteren van een voertuig kan een eendagskenteken worden gebruikt om het voertuig van of naar de haven of grens te vervoeren voordat het volledig wordt geregistreerd.

Hoe verkrijg je een eendagskenteken?

Het verkrijgen van een eendagskenteken in Nederland is een relatief eenvoudig proces. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Controleer de voorwaarden: Zorg ervoor dat je aan de vereisten voldoet om in aanmerking te komen voor een eendagskenteken. Deze voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van je specifieke situatie, dus raadpleeg altijd de meest recente informatie op de website van de RDW (Dienst Wegverkeer).

 2. Vraag een eendagskenteken aan: Je kunt een eendagskenteken online aanvragen via de website van de RDW. Hier moet je relevante informatie verstrekken, zoals de reden voor het gebruik van het eendagskenteken en de gegevens van het voertuig.

 3. Betaal de kosten: Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een eendagskenteken. Zorg ervoor dat je deze kosten betaalt voordat je het kenteken kunt ontvangen.

 4. Ontvang het eendagskenteken: Na goedkeuring van je aanvraag ontvang je het eendagskenteken per e-mail. Dit kenteken is slechts één dag geldig, dus zorg ervoor dat je het voertuig binnen deze periode gebruikt.

Waarom is een eendagskenteken handig?

Een eendagskenteken biedt diverse voordelen, waaronder:

 1. Gemak: Het stelt mensen in staat om voertuigen tijdelijk te gebruiken zonder de administratieve rompslomp van een permanente registratie.

 2. Tijdbesparing: Voor situaties waarin je het voertuig slechts voor één dag nodig hebt, bespaart een eendagskenteken je tijd en geld.

 3. Legaal vervoer: Het gebruik van een eendagskenteken zorgt ervoor dat je voertuig legaal over de weg kan worden vervoerd zonder het risico van boetes of bestraffing.

In Nederland kan een eendagskenteken een handige oplossing zijn voor mensen die tijdelijk een voertuig moeten gebruiken voor uiteenlopende doeleinden. Het biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om aan de wettelijke vereisten te voldoen zonder dat je een permanente registratie hoeft aan te vragen. Zorg er echter altijd voor dat je op de hoogte bent van de laatste regelgeving en vereisten bij het aanvragen en gebruiken van een eendagskenteken, om eventuele problemen te voorkomen.