Hoe wordt een kentekenplaat gemaakt?

Altijd benieuwd hoe een kentekenplaat precies wordt gemaakt? In dit artikel zullen we je stap voor stap uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Allereerst wordt het kenteken van het voertuig in een mal geplaatst. De cijfers, letters en streepjes die hiervoor gebruikt worden zijn van kunststof. Vervolgens lijn je de kentekenplaat uit; je zorgt ervoor dat er links en rechts van het kenteken evenveel ruimte is. Je ziet vaak dat een kenteken helemaal naar rechts is afgedrukt op de kentekenplaat. Hierbij is geen rekening gehouden met het uitlijnen van de kentekenplaat.

Vervolgens schuif je de kentekenplaat tussen de verschillende tekens en leg je deze recht in de mal, zodat het kenteken niet scheef op de kentekenplaat komt te staan.

Kentekenplaten worden gemaakt met behulp van een kentekenplaatmachine. De letters, cijfers en streepjes die op de kentekenplaat horen worden met behulp van deze pers in de kentekenplaat geperst. Dit gebeurt met een kracht van maar liefst 150 bar. Je schuift de mal met het kenteken en de kentekenplaat in deze pers, waarna het kenteken gedrukt wordt.

De laatste stap in het proces van kentekenplaatproductie is dat de letters en cijfers op het kenteken zwart gemaakt moeten worden. Dit wordt gedaan met behulp van zwarte folie waarin je de kentekenplaat doorheen rolt. Met behulp van een rubberen rol (van maar liefst 200 graden) worden de letters dan zwart gemaakt.

Wil je het maken van een kentekenplaat een keer live meemaken? Je bent altijd welkom op onze locatie in Gemert om van dichtbij dit proces eens mee te maken. Wij hebben een eigen kentekenplaatpers en kunnen je dan precies laten zien hoe een kentekenplaat gemaakt wordt.

We kunnen alle geperste kentekenplaten gewoon maken: Nederlandse kentekenplaten, witte kentekenplaten, taxi kentekenplaten, handelaarskentekenplaten en oldtimer kentekenplaten.

Luxe kentekenplaten kunnen we helaas niet zelf maken. Dit besteden we uit aan een bevriende kentekenplaatfabrikant. De levertijd van de luxe nummerplaten bedraagt ongeveer 3 werkdagen. Je kunt altijd informeren naar de mogelijkheden!