Wanneer mag je met een blauwe kentekenplaat rijden?

Je ziet ze nog regelmatig in het verkeer. Donkerblauwe kentekenplaten op van die mooie, oude auto's. Vroeger waren deze oldtimer kentekenplaten gemeengoed, maar tegenwoordig zijn het natuurlijk de euro gele kentekenplaten die op de auto's zitten.

Wanneer mag je nu met deze blauwe kentekenplaten rijden? Hierbij de belangrijkste voorwaarden op een rij.

  • De eerste toelating van de auto moet van voor 1 januari 1978 zijn.
  • Het kenteken van de auto dient te bestaan uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.

Als je een auto hebt van voor 1978, maar je hebt niet het juiste kenteken (11-AB-11) dan mag je dit kenteken omruilen voor een historisch kenteken. Deze donkerblauwe kentekenplaten kun je dan alleen laten maken door een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Om deze omruil mogelijk te maken dien je eerst een brief te schrijven naar het RDW waarin je een verzoek indient. Vervolgens krijg je binnen een week een tenaamstellingscode en je nieuwe kentekenbewijs. Hiermee kun je dan bij een kentekenplaatfabrikant je nieuwe blauwe kentekenplaten laten maken. Vergeet het nieuwe kenteken ook niet door te geven aan je verzekeringsmaatschappij, zodat zij ook op de hoogte zijn van deze omruil.

oldtimer kentekenplaat

De kosten voor het omruilen van je kenteken bedragen momenteel (in 2023) €43,40. Dit bedrag moet aan de RDW worden overgemaakt.

De originele afmetingen van een donkerblauwe kentekenplaat zijn wat kleiner dan een normale. De afmetingen van een oldtimer plaat zijn 44,5x10,5 cm, terwijl een normale kentekenplaat 52x11 cm is. Vaak hebben oldtimer kentekenplaten, in tegenstelling tot de moderne platen, geen rand om de kentekenplaat. Ook bij een witte nummerplaat zit er altijd een zwarte rand.