Wat is GAIK?

GAIK staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten. Voor 2000 was het mogelijk om onbeperkt kentekenplaten voor je auto te kopen zonder enige vorm van controle. Je kon bij wijze van spreken ook de kentekenplaat van je buurman laten maken en deze op je auto plaatsen. Dit werkt criminaliteit en misbruik natuurlijk ontzettend in de hand.

Om dit misbruik de kop in te drukken gaf de overheid begin jaren 90 de RDW de opdracht om een systeem te ontwikkelen waarbij er een betere controle zou komen op de afgifte van kentekenplaten. De werkgroep GAIK werd opgericht en in 1992 waren zij al klaar met het systeem. Helaas duurde het nog tot 2000 voordat GAIK daadwerkelijk werd ingevoerd.

Uitgangspunt van GAIK is dat er maximaal 2 kentekenplaten per voertuig kunnen worden afgegeven. Deze worden ook geregistreerd. Iedere kentekenplaat heeft een eigen lamineercode (linksonder) op de kentekenplaat. Deze lamineercode wordt gecombineerd met het kenteken wat op de kentekenplaat gedrukt is. Vervolgens wordt deze combinatie nauwkeurig vastgelegd door een database. Hierdoor kan er een strenge controle plaatsvinden of er ook maar daadwerkelijk maximaal 2 kentekenplaten per kenteken gemaakt worden.

In 2000 werd alles nog handmatig bijgehouden met lijsten. Deze lijsten werden vervolgens in de databases ingevoerd. De foutgevoeligheid was hiermee aanzienlijk hoog, waardoor het systeem niet helemaal waterdicht was. Het blijft immers mensenwerk om alles juist in de computer weer te geven. Tegenwoordig is het systeem veel betrouwbaarder, omdat alles via GAIK Online wordt vastgesteld. Hierdoor wordt alles veel sneller vastgelegd en scheelt het veel tijd qua invoeren in vergelijking met vroeger.

Overigens wordt de afgifte van een witte kentekenplaat niet door GAIK vastgelegd. Deze kun je dan ook onbeperkt bestellen bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Wil je zo'n kentekenplaat bestellen? Bij ons ben je hiervoor aan het juiste adres! Je kunt de kentekenplaten op vertoon van je ID en kentekencard bij ons afhalen.