Wat betekent de duplicaatcode op de kentekenplaat?

Met een duplicaatcode op de kentekenplaat wordt het cijfer bedoeld dat boven het eerste streepje van een kentekencombinatie staat. Maar waar dient deze duplicaatcode nu precies voor?

Stel je voor dat de kentekenplaten van je auto worden gestolen. Vervolgens plaatst de dief jouw eigen kentekenplaten op zijn eigen auto en gaat ermee tanken zonder te betalen. Of nog erger; hij plaatst een ramkraak met een auto met jouw kentekenplaten erop.

Het is daarom belangrijk om direct aangifte te doen bij de politie wanneer je kentekenplaten zijn gestolen. Door aangifte te doen weet de politie en de RDW dat jouw kentekenplaten gestolen zijn en dat jij geen blaam treft wanneer er een overtreding wordt begaan met deze kentekenplaten.

Gevolg van de diefstal is dat je een eentje krijgt boven het eerste streepje op de kentekenplaat. Je behoudt dus je eigen kenteken, maar met een eigen uniek kenmerk in de vorm van een duplicaatcode. Mochten je kentekenplaten vervolgens nog een keer worden gestolen, krijg je een 2 als duplicaatcode op je kentekenplaat.

De duplicaatcode is niet van toepassing bij een witte kentekenplaat, omdat deze nu eenmaal niet geregistreerd staan.

Hieronder vind je een voorbeeld van een kentekenplaat met duplicaatcode 2. Dit betekent dat de kentekenplaten van deze auto al tweemaal gestolen of vermist zijn geweest.

duplicaatcode kentekenplaat