Gepersonaliseerde kentekenplaat: kies je eigen kentekenplaat

Stel je eens voor dat je zelf mag bepalen wat je op je kentekenplaat laat drukken. Zou je dan kiezen voor je eigen naam, de naam van je kinderen, je hond of misschien je bedrijfsnaam?

In België is dit mogelijk! Voor ongeveer €1000,- kun je een gepersonaliseerde, custom kentekenplaat laten drukken. Je kunt je eigen tekst helemaal zelf bepalen.Er zijn echter wel wat beperkende voorwaarden aan verbonden. Zo mag je maximaal 8 tekens gebruiken op de nummerplaat. Ook mag je niet alleen cijfers op je kentekenplaat laten maken. Kwetsende, racistische en politieke namen of teksten zijn ook uit den boze.

Je kunt in België een aanvraag doen voor een gepersonaliseerde Belgische kentekenplaat. De naam die je erop wilt hebben wordt zorgvuldig gecontroleerd. Wanneer deze is goedgekeurd kun je de witte kentekenplaten per post laten opsturen.

In België is er veel commotie geweest over deze gepersonaliseerde nummerborden in combinatie met de aanwezigheid van flitspalen. Deze flitspalen zijn erop gericht om alleen kentekens te kunnen lezen. Gepersonaliseerde namen herkennen de flitspalen niet. Het gevolg is dat men met een eigen kentekenplaat langs de flitspalen kan scheuren zonder daarvoor te worden beboet. De Belgische overheid is nu bezig om de techniek van deze flitspalen zo aan te passen dat ze ook gepersonaliseerde namen op de kentekenplaten kan lezen.

Ook in Engeland en de Verenigde Staten zijn deze persoonlijke kentekenplaten toegestaan. Het lijkt erop dat het voor de overheid een interessante financiële kwestie is om de staatskas te spekken. In België reden in 2019 45.000 auto's met een gepersonaliseerd kenteken rond, goed voor ruim 26 miljoen euro aan inkomsten.

Komt er in Nederland ook zo'n systeem? Enkele politieke partijen hebben het idee van een gepersonaliseerde kentekenplaat wel eens geopperd, maar er was te weinig draagvlak voor in de Tweede Kamer. Het lijkt erop dat Nederland hiervoor niet warm te krijgen is.


gepersonaliseerde kentekenplaat