Kentekenplaatverlichting op een voertuig is verplicht in Nederland en België. De verlichting op een kentekenplaat dient ook altijd aan te staan. Tegelijkertijd met het achterlicht moet de kentekenplaatverlichting aan en uit gaan.
Er zijn diverse eisen gesteld aan het voeren van kentekenplaatverlichting:
- De kentekenplaat moet met behulp van de kentekenplaatverlichting vanaf 20 meter zichtbaar zijn.
- De nummerplaatverlichting dient altijd aan te staan.
- Het licht moet zo kleurloos mogelijk zijn, zodat de kleur van de kentekenplaat door het licht nooit kan veranderen.
- De lichtstraal mag nooit rechtstreeks naar achteren schijnen. Er dient een zogenaamde lichtfalenhoek ingesteld te worden. Dit om te voorkomen dat automobilisten die achter het voertuig rijden verblind worden door de kentekenplaatverlichting.
- De verlichting mag uit 1, 2 of meerdere lampjes bestaan.
- De kentekenplaatverlichting moet altijd tegelijk met het achterlicht aan en uit gaan.
- Het voeren van een deugdelijke kentekenplaatverlichting is een wettelijke APK eis.
- Er zijn zeer gedetailleerde specificaties over de intensiteit van het licht op de kentekenplaat. Uw garage weet hier alles over.
De boete voor het niet voeren van een deugdelijke kentekenplaatverlichting bedraagt €35,-. In België kom je niet door de keuring heen wanneer je deze verlichting op je auto hebt.
De eisen en regels omtrent kentekenplaatverlichting gelden ook voor motors, scooters, brommers, aanhangers en fietsendragers.
Ben je op zoek naar kentekenplaatverlichting voor je voertuig? KentekenplaatOnline.nl heeft verlichting in het assortiment opgenomen.