Waarom hebben taxi's blauwe kentekenplaten?

Nederlandse taxi's hebben meestal een bord bovenop de auto. Dat is een duidelijk herkenningspunt voor mensen die een taxi zoeken. Naast het bordje op de auto kun je een taxi ook herkennen aan de blauwe kentekenplaat. Het gaat dan niet om de donkerblauwe oldtimer kentekenplaat, maar om een veel lichtere kleur blauw. Deze blauwe nummerborden zijn vanaf 1 december 2000 verplicht voor alle taxi's in Nederland.

De herkenbaarheid is dan ook de belangrijkste reden waarom taxi's een afwijkende kleur van de kentekenplaat vergeleken met normale personenauto's. Van een afstand moet men kunnen zien dat het een taxi betreft. Voor de taxi is het ook een groot voordeel, aangezien mensen een taxi eerder zullen herkennen en dan ook sneller gebruik zullen maken van de diensten van een taxi.

Wanneer een taxi stopt met het vervoeren van mensen en de auto dus in het 'normale' verkeer terechtkomt, moeten de blauwe kentekenplaten omgewisseld worden voor de normale Nederlandse kentekenplaat. Dat geldt andersom ook: wanneer je een auto als taxi wilt inzetten, dien je bij de RDW blauwe kentekenplaten aan te vragen. Je auto wordt dan eerst gekeurd bij een RDW keuringsstation, waarna de taxi kentekenbewijzen kunnen worden afgegeven.

Wanneer je met een taxi in het buitenland rijdt kan dat soms wel eens tot problemen leiden. De blauwe kentekenplaten worden vaak niet als euro kentekenplaten gezien, waardoor de autoriteiten in het buitenland vaak niet goed begrijpen waar deze nummerplaten voor dienen. De RDW heeft hiervoor het zogenaamde taxipaspoort ontwikkeld. Met dit officiële document kun je als taxichauffeur aantonen dat het een speciaal taxi kentekenplaat betreft, waardoor veel gedoe wordt voorkomen in het buitenland.

Wil je 2 nieuwe taxi kentekenplaten bestellen? KentekenplaatOnline.nl is een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant die bevoegd is om alle nummerplaten te maken. Deze kentekenplaten zijn alleen af te halen op onze locatie in Gemert.

blauwe taxi kentekenplaat